<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Asociatia Romana de Psihanaliza Legaturilor de Familie si Grup "Enrique Pichon Riviere"
 
 
 
Les deuils infantiles
Articole

Anca Munteanu
Cand cerem o psihanaliza de familie?

 

 
 

Cand cerem o psihanaliza de familie?

Atunci cand cineva resimte o suferinta sau manifesta un simptom cere o psihanaliza individuala, pentru el insusi. Ea se desfasoara in dispozitivul clasic ce cuprinde pacientul si psihanalistul. Ce se intampla insa atunci cand un cuplu sau o familie are dificultati la nivelul legaturii dintre membrii? Asa cum exista suferinte individuale, ale fiecarui membru, exista si legaturi care sufera. Cupluri si familii care nu reusesc sa se inteleaga, in care apar conflicte, dezacorduri, iminenta de despartire, depresie sau diferite simptome somatice care semnifica suferinta legaturii si nu doar a celui care manifesta simptomul. Adesea copilul este cel care “ia” asupra lui suferinta familiala, fie ca este vorba despre existenta unei boli, a unui secret, a unei dependente de un drog sau de un comportament riscant, a unui eveniment despre care nu se poate vorbi (un deces, o adoptie, o boala). Situatia cea mai frecventa in care se solicita o terapie de familie este in cazul copiilor care au dificultati evidente pentru familie. Parintii observa aceste comportamente ale copiilor iar interventiile pe care le-au incercat nu au dat rezultate pana in prezent. O alta situatie care este deseori intalnita sunt cuplurile in dificultate care fie sunt pe punctul de a se desparti, fie acuza comunicarea din cadrul familiei atat in plan afectiv, verbal cat si sexual. In aceste din urma cazuri terapia se desfasoara cu participarea cuplului.

Cum se lucreaza in psihanaliza de cuplu si familie?

Am amintit ca in psihanaliza individuala, cel care solicita ajutor lucreaza impreuna cu terapeutul sau. In psihanaliza legaturii, in cabinet se afla atat cuplul sau familia (cu acei membrii care pot veni) cat si o echipa formata din mai multi psihanalisti, terapeuti, consilieri familiali. In cadrul psihanalizei legaturii este importanta ascultarea lantului asociativ al grupului familial. Membrii familiei vorbesc pe rand sau in acelasi timp despre diferite evenimente, trairi, sentimente, istorii, relatii dintre ei, despre modul in care realizeaza impreuna diferite actiuni si sarcini familiale (cum iau masa, cum isi petrec timpul liber, vacantele, cum reactioneaza in diferite contexte etc.). In acelasi timp, copiii se joaca, deseneaza, vorbesc. Sunt exprimate trairi, emotii, cineva poate plange la un moment dat, exista taceri care “spun” si ele ceva si de asemenea exista intrebari, observatii si interpretari din partea echipei de analisti care asculta acest discurs complex al familiei. Unul dintre membrii cuplului sau familiei contacteaza un psihanalist specializat in psihanaliza de familie si fixeaza o prima intalnire. Vor urma cateva sedinte preliminare in care echipa de analisti impreuna cu cuplul sau familia incep sa lucreze impreuna si stabilesc care este cea mai potrivita varianta. In timpul acestei perioade se poate face o indicatie de terapie individuala pentru unul sau mai multi dintre membrii familiei sau se poate incepe o terapie de cuplu sau de familie. Cazul cel mai obisnuit de lucru este cu participarea familiei compuse din parinti si copil / copii si o echipa de doi terapeuti.

Cat costa? Cat dureaza?

Costul unei terapii de cuplu sau familie este mai ridicat decat al unei terapii individuale in principal datorita faptului ca lucreaza mai multi analisti. Ea este insa mai putin costisitoare decat daca fiecare dintre membrii cuplului sau familiei ar face o psihanaliza pentru el insusi. Cu toate acestea, psihanaliza individuala si cea a legaturii nu se exclud si exista situatii in care unul dintre membrii este deja intr-un demers individual atunci cand incepe o psihanaliza de cuplu sau familie. Alteori se intampla ca unul dintre copii sa fie implicat intr-o alta forma de terapie, cum ar fi logopedie sau terapie ocupationala. Toate aceste forme de ajutor nu exclud psihanaliza de familie, care se adreseaza familiei ca ansamblu, legaturilor de familie si nu simptomului unui anumit membru. Psihanaliza de cuplu sau familie are un cadru propriu, care include cabinetul in care lucreaza familia si echipa de analisti, durata sedintei care este de o ora, costul sedintei. Pe timpul terapiei echipa de analisti ramane aceeasi pe cand in grupul familial se pot petrece schimbari. De obicei, in timpul terapiei apar si alti membrii care nu au participat de la inceput (bunici, frati, alte rude) sau alteori unii dintre cei care au venit la inceput nu mai vin. In privinta duratei, se spune despre psihanaliza ca este o terapie de lunga durata si aceasta lungime este datorata profunzimii abordarii precum si reamenajarii psihice. Si in cazul psihanalizei individuale si in cazul psihanalizei legaturilor, este nevoie de timp pentru a putea elabora, descoperi, re-aranja, gasi amenajarile familiale cele mai potrivite. De altfel se spune ca oricat de mult ar dura o terapie este mai putin decat ar fi durat suferinta daca nu era tratata. In momentul sedintelor preliminare nu se poate estima durata terapiei dar este de asteptat ca o familie sa fie dispusa la un travaliu profund ceea ce echivaleaza cu o durata mare de timp. In cazul in care o familie sau unii membrii ai familiei nu sunt dispusi pentru aceasta durata se pot gasi alte dispozitive de lucru (individual, cuplu, etc.)

Anca Munteanu
www.psihanaliza-de-familie.com